Browsing: Блог

Блог
Ги сликавме Плејадите

На фотографијата погоре е прикажано ѕвезденото јато и рефлексиона маглина Плејади (М45) во соѕвездието Бик. Многу од луѓето ова јато…

Блог
3 дена мрак на умот

Вчера македонските медиуми ги преплави веста дека во декември ќе следат страшни три дена мрак. Ова е точно само доколку…

Блог
Изложба на астрофотографија

Скопското астрономско друштво (САД) организира изложба на астрофотографија насловена „Небото над Македонија“. Изложбата ќе биде отворена на 22.09.2014 година (понеделник)…

Блог
Коњско 2014

Иако од почеток не навестуваше, сепак овогодишениот астрокамп стана најмасовниот којшто го има организирано Скопското астрономско друштво во својата историја.…

Блог
Транзит од друг агол

На 22-ри мај годинава заедно со Мартин Стојановски и со Александар Алексов имавме многу убави моменти при снимањето на транзитот…

Блог
Соларографи(ја)

Соларографите работат на принцип на таканаречена камера опскура или пинхол камера. Се работи за темна комора која на едната страна…

Блог
Ја сликавме Андромеда + комета

Направивме фотографија од најблиската голема галаксија до нашата и најголемата по бројност на ѕвезди во нашата локална група – галаксијата…

Блог
Супер Месечина

На 10.08.2014 излеговме да ја сликаме Месечината во најблиската точка (перигеј) во однос на Земјата, односно на оддалеченост од 356.896…

1 7 8 9 10