Комета C/2019 Y4 Атлас се распаѓа

0

Пред неколку дена Астрономска Станица Видојевица во Србија направи снимки на кометата C/2019 Y4 Атлас со свој најголем телескоп наречен Миланковиќкој има дијаметар на огледало од 1.4 метри . Кометата од пред неколку недели ги заинтересира астрономите заради зголемување на нејзиниот сјај. Астрономи очекуваа дури да дојде до толкав сјај на кометата што ќе можеше да се гледа со голо око. Но кометата почна да се распаѓа, па веројатно и тој кој очекувавме нема да го имаме.

Кометата е фотографирана со вкупно време на експозиција од еден сат, со црвен (R) филтер за подобро да се види расеана светлина од околна прашина.

атлас 1

Снимките се обработени така за подобро да се кометата додека ѕвездите речиси и да не се гледаат.

атлас 2

Зумиран дел од главната слика, каде полесно се гледаат фрагменти од распадната комета, засега барем 5 од нив.

атлас 3

Додатно обработена слика каде подобро се гледаат фрагментите на распаднатата комета, како и како и централен дел на опашката на кометата кој полесно се гледа.

Сликите се од Астрономска Станица Видојевица во состав на Астрономска Обсербаторија од Белград

Текстот е превземен од Игор Смолиќ

Набљудувачи: Игор Смолиќ и Миодраг Секулиќ

Сподели.