Војаџер 1 на НАСА продолжува со испраќање инженерски ажурирања на Земјата

0

По долго ловење, тимот на мисијата може – за прв пат по пет месеци – да ги провери здравјето и статусот на најоддалечениот објект направен од човек што постои. За прв пат од ноември, вселенското летало на НАСА „Војаџер 1“ враќа употребливи податоци за здравјето и статусот на своите инженерски системи. Следниот чекор е да му се овозможи на вселенското летало повторно да почне да враќа научни податоци. Сондата и нејзиниот близнак Војаџер 2 се единственоти вселенски летала кое некогаш летале во меѓуѕвездениот простор (просторот меѓу ѕвездите).

војаџер 1

Вселенското летало Војаџер 1 на НАСА е прикажано во концептот на овој уметник како патува низ меѓуѕвездениот простор, или просторот меѓу ѕвездите, во кој влезе во 2012 година. Кредит: НАСА/ЈПЛ-Калтех

Војаџер 1 престана да испраќа читливи научни и инженерски податоци на Земјата на 14 ноември 2023 година, иако контролорите на мисијата можеа да кажат дека вселенското летало сè уште ги прима нивните команди и инаку работи нормално. Во март, инженерскиот тим на Војаџер во лабораторијата за реактивен погон на НАСА во Јужна Калифорнија потврди дека проблемот е поврзан со еден од трите компјутери на вселенското летало, наречен потсистем за податоци за летот (FDS). FDS е одговорен за пакување на научните и инженерските податоци пред да бидат испратени на Земјата.

Откако добија податоци за здравјето и статусот на Војаџер 1 за прв пат по пет месеци, членовите на тимот за летови на Војаџер прославуваат во конференциска сала во лабораторијата за млазен погон на НАСА на 20 април. Кредит: НАСА/JPL-Caltech

Тимот откри дека еден чип одговорен за складирање на дел од меморијата FDS – вклучително и дел од софтверскиот код на компјутерот FDS – не работи. Губењето на тој код ги направи научните и инженерските податоци неупотребливи. Не можејќи да го поправи чипот, тимот одлучи да го постави погодениот код на друго место во меморијата на FDS. Но, ниту една локација не е доволно голема за да го задржи делот од кодот во целост.

војаџер 2

Откако добија податоци за здравјето и статусот на Војаџер 1 за прв пат по пет месеци, членовите на тимот за летови на Војаџер прославуваат во конференциска сала во лабораторијата за млазен погон на НАСА на 20 април. Кредит: НАСА/JPL-Caltech

Така, тие смислија план да го поделат погодениот код на делови и да ги складираат тие делови на различни места во FDS. За да функционира овој план, тие исто така требаше да ги прилагодат тие делови од кодот за да се осигураат, на пример, дека сите сè уште функционираат како целина. Треба да се ажурираат и сите референци за локацијата на тој код во други делови од меморијата FDS.

Тимот започна со издвојување на кодот одговорен за пакување на инженерските податоци на вселенското летало. Тие го испратија на неговата нова локација во меморијата на FDS на 18 април. На радио сигналот му требаат околу 22 ½ часа за да стигне до Војаџер 1, кој е над 24 милијарди километри од Земјата, и уште 22 ½ часа за сигнал да се врати на Земјата. Кога тимот за летање на мисијата слушнал од леталото на 20 април, тие виделе дека модификацијата функционира: за прв пат по пет месеци, тие можеа да го проверат здравјето и статусот на леталото.

Во текот на следните недели, тимот ќе ги премести и ќе ги прилагоди другите засегнати делови од софтверот FDS. Тука спаѓаат деловите што ќе почнат да враќаат научни податоци.

Војаџер 2 продолжува нормално да работи. Лансирани пред повеќе од 46 години, вселенските летала близнаци Војаџер се најоддалеченоти вселенски летала во историјата. Пред почетокот на нивното меѓуѕвездено истражување, двете сонди летаа покрај Сатурн и Јупитер, а Војаџер 2 леташе покрај Уран и Нептун.

Превод: Радан Митровиќ

Извор: jpl.nasa.gov

Сподели.