Само тројца ги изгубиле животите во вселената до сега и веројатно никогаш не сте слушнале за нив.

0

Имињата Георги Доброволски, Владислав Волков и Виктор Пацајев не се особено познати надвор од Русија. Сепак, овие тројца луѓе имаат посебно значење. Тие се единствените тројца луѓе кои официјално ги загубиле животите во вселената.

Секако, постојат и други луѓе кои ги дале своите животи за истражувањето на вселената, како што се екипажите на Аполо 1, Челинџер и Колумбија.

салјут 11 посада

Од лево кон десно: Пацајев, Доброволски и Волков. Заслуги: TASS/Sovfoto/NASA

Членовите од екипажот на Аполо 1 ги изгубија животите поради пожар за време на рутински тест на Земјата. Челинџер експлодираше на пат кон орбита, а Колумбија се распадна при слетување. Командирот Доброволски и другите двајца членови на неговиот екипаж ги загубија животите како последица на рапидно губење на притисокот на воздухот во нивното летало и тоа на висина од 168 километри над Земјата. Официјалната граница од која почнува вселената, позната како Линијата на Карман е 100 километри.

Несреќата се случила за време на мисијата Сојуз 11 во 1971 година. На 6ти јуни, тројцата космонаути се лансирале кон првата вселенска станица на Советскиот Сојуз Салјут 1 и се „закотвиле“ следниот ден.

Салјут 1 е извонредно достигнување. Имала 99 метри кубни, што е приближно со волуменот на еден двокатен автобус. Таа орбитирала на височина од 200 километри, што е половина од денешната висина на Меѓународната Вселенска Станица.

салјут 1

На оваа слика е прикажана вселенската станица Салјут 1. Истата е направена од екипажот на Сојуз 11 веднаш откако ја напуштиле станицата и кратко пред несреќата. Заслуги: Виктор Пацајев

И претходно во 1971 година, екипажот на Сојуз 10 се обидел да се качи на Салјут 1, но не успеале поради дефект во системот за спојување. Па така, екипажот на Сојуз 11 станаа првите луѓе кои живееја во вселенската станица.

За време на нивниот престој, тие извршуваа повеќе задачи. Ги тестираа способностите за маневрирање на станицата, ја набљудуваа површината на Земјата и испитуваа како вселенскиот престој влијае врз луѓето.

Дури и нивниот престој не беше без проблеми. На единаесетиот ден настана пожар во близина на задните резервоари со кислород. Пред да го стават пожарот под контрола, космонаутите за малку ќе ја евакуираа станицата.

По 22 дена и речиси исполнети цели на мисијата, космонаутите се подготвија да ја напуштат станицата. Во Салјут 1 никогаш повеќе не престојуваа луѓе и истата изгоре во орбита кон крајот на 1971 година.

Екипажот влегол во леталото Сојуз и го откачил од станицата. Токму тогаш настанала катастрофата.

Леталата Сојуз, дури и денеска, се дизајнирани со три сегменти: обритален модул, сервисен модул и капсула за слетување. Само капсулата за слетување се враќа на Земјата со екипажот внатре.

Одвојувањето на капсулата е изведено со експлозивни шрафови. За време на мисијата Сојуз 11, експлозиите се случиле во ист момент наместо секвенцијално (една по друга).

Тоа предизвикало еден вентил да се отвори на висина од 168 километри над Земјата. Воздухот истекол пред космонаутите да влезат во атмосферата. Доброволски и Пацајев се обиделе да најдат од каде истекува воздухот и да го спречат. Тие имале со 13 секунди од „корисна свесност“, пред да се онесвестат по 60 секунди. По 110 секунди, нивните срца престанале со работа.

Истрагата покажала дека биле потребни 52 секунди за да го затворат вентилот. Но без да знаат каде се наоѓа истекувањето и со недоволно време, космонаутите биле немоќни да сторат нешто.

За жал, инженерите на Земјата не знаеле за ова се додека не ја отвориле капсулата. Слетувањето на Сојуз било автономно и леталото безбедно се спуштило со падобрани во Казахстан. Кога тимовите на земјата погледнале во капсулата ги нашле членовите на екипажот без знаци на живот.

Во тоа време, космонаутите немале обврска да носат космонаутски оклопи под притисок за време на слетувањето кои во овој случај би им ги спасиле животите на несреќните космонаути. Како резултат на истрагата од несреќата, ова е променето за идните мисии. Од тогаш, космонаутски оклопи под притисок се носат за време на секое лансирање и слетување.

По несреќата, мистериозната причина за губењето на животите на екипажот предизвикала загриженост и на Западот. Се работеше за најдолгиот вселенски лет до тогаш и се претпоставуваше дека токму тоа е причината за несреќата. Откако се утврди причината, и астронаутите на НАСА исто така почнаа да носат оклопи за време на лансирањата и слетувањата.

Нашите подвизи за да ја освоиме вселената доведоа до многу изгубени животи низ повеќе мисии. Но Доброволски, Волков и Пацајев се единствените луѓе кои ги изгубиле животите во вселената. Споменик за тројцата космонаути се наоѓа на местото каде што слетало леталото на мисијата Сојуз 11 – 550 километри североисточно од Космодромот Бајконур од каде космонаутите се лансирале.

И покрај тоа што нивните имиња не се доволно познати, одредени кратери на Месечината ги носат нивните имиња, екипажот на Аполо 11 остави плакета на Месечината во нивна чест и група ридови на Плутон се именувани по космонаутите. Сојуз 11 покажа дека вселената носи опасности и доведе до нови стандарди кои ги штитат идните астронаути.

Превод: Теодор Ангеловски

Извор: iflscience.com

Сподели.