Научниците ја направија најдеталната радио слика од галаксијата Андромеда

0

Научниците објавија нова, детална радио слика на галаксијата Андромеда – сестрата галаксија на Млечниот Пат – што ќе им овозможи да ги идентификуваат и проучат регионите на Андромеда каде се раѓаат нови ѕвезди.

Студијата – која е прва што направи радио слика на Андромеда со микробранова фреквенција од 6,6 GHz – беше водена од физичарот Софија Фатигони од Универзитетот во Британска Колумбија, со колегите од Универзитетот Сапиенца во Рим и Италијанскиот национален институт за астрофизика. Објавена е на интернет во Астрономија и Астрофизика.

м31

Радио слика од галаксијата Андромеда сликана во 6,6 гигахерци

„Оваа слика ќе ни овозможи подетално да ја проучуваме структурата на Андромеда и нејзиниот состав“, рече д-р Фатигони, студент на одделот за физика и астрономија на UBC. „Разбирањето на природата на физичките процеси што се случуваат внатре во Андромеда ни овозможува појасно да разбереме што се случува и во нашата галаксија – како да се гледаме себеси однадвор“.

Пред оваа студија, никогаш не биле направени никакви мапи со кои се зафатил толку голем регион на небото околу Галаксијата Андромеда, во фреквенциите на микробранова лента помеѓу 1 GHz и 22 GHz. Во овој опсег, емисијата на галаксијата е многу слаба, што го прави тешко да се види нејзината структура. Сепак, само во овој опсег на фреквенции се видливи одредени карактеристики, така што поседувањето карта на оваа фреквенција е клучно за да се разбере кои физички процеси се случуваат во Андромеда.

За да ја набљудуваат Андромеда на оваа фреквенција, истражувачите бараа радиотелескоп со со голема ефективна област. За студијата, научниците го употребуваат кон радио-телескопот Сардинија, 64-метарски целосно телескоп способен да работи на високи радиофреквенции.

Беа потребни 66 часа набљудување со радио -телескопот Сардинија како и анализа на податоци за истражувачите да ја мапираат галаксијата со висока чувствителност. Тие тогаш беа во можност да ја проценат брзината на формирање на ѕвезди во Андромеда и да изготват детална карта што го истакна дискот на галаксијата како регион каде се раѓаат нови ѕвезди.

„Со комбинирање на оваа нова слика со оние што беа претходно направени, направивме значајни чекори напред во разјаснувањето на природата на микробрановите емисии на Андромеда и ни овозможија да ги разликуваме физичките процеси што се случуваат во различни региони на галаксијата“, вели д -р Елија Батистели, професор во одделот за физика во Сапиенца и координатор на студијата.

„Особено, успеавме да го одредиме дел од емисиите користејќи термички процеси поврзани со раните состојби при формирање на нова ѕвезда, и дел од радио сигналите што се припишуваат на нетермички механизми поради космичките зраци што кружат во магнетното поле во меѓуѕвездениот медиум “, рече Фатигони.

За студијата, тимот разви и имплементираше софтвер што дозволи-меѓу другото-да тестира нови алгоритми за да идентификуваат досега неиспитани пониски извори на емисија во видното поле околу Андромеда со фреквенција од 6,6 GHz. Од добиената карта, истражувачите успеаја да идентификуваат каталог од околу 100 извори на точки, вклучувајќи ѕвезди, галаксии и други објекти во позадина на Андромеда.

Превод: Христијан Петрески

Извор: phys.org

Сподели.