Вселенскиот телескоп на НАСА Џејмс Веб си поигра со прстените на Уран

0

Вселенскиот телескоп Џејмс Веб неодамна го сврте својот поглед кон чудниот и мистериозен Уран, леден џин кој орбитира на својата бочна страна. Тоа што Веб го најде е динамичен свет со прстени, месечини, бури и други атмосферски карактеристики – вклучувајќи и сезонска поларна капа.

Сликата се надополнува на верзијата од Уран, објавена порано оваа година, додавајќи дополнителна покриеност на бранова должина за подетален изглед.

Со својата извонредна чувствителност, Веб успеал да ги фати нејасните внатрешни и надворешни прстени на Уран, вклучувајќи го и недостижниот Зета прстен – екстремно слаб и дифузен прстен кој е најблиску до планетата.

Веб исто така успеал да слика многу од 27-те познати месечини на планетата, дури и неколку мали месечини во прстените.

Во видливите бранови должини, видени од страна на Војаџер 2 во 1980-тите, Уран се појавил како мирна, цврста, сина топка. Во инфрацрвените бранови должини (како што се гледа овде), Веб открива чуден и динамичен леден свет исполнет со возбудливи атмосферски карактеристики.

уран 1

Уран од NIRCam (Near-Infrared камера). Уран од NIRCam на вселенскиот телескоп Џејмс Веб извонредно го фаќа сезонскиот северен поларен круг и темните внатрешни и надворешни прстени. Оваа слика на Веб исто така покажува 9 од 27те месечини на планетата – во правец на часовникот почнувајќи од 2 часот тие се: Розалинд, Пак, Белинда, Дездемона, Кресида, Бианка, Порција, Јулија и Пердита.

Една од највпечатливите карактеристики е сезонската северна поларна капа на планетата.

Споредено со сликата на Веб од почетокот на оваа година, некои детали на поларната капа полесно можат да се забележат на овие нови слики. Деталите вклучуваат светла, бела, внатрешна капа и темна лента на крајот на поларната капа, кон пониските географски ширини.

Исто така, можат да се забележат и неколку силни бури во близина и под јужната граница на поларната капа. Бројот на овие бури, и колку често тие се појавуваат во атмосферата на Уран, се должи на комбинација од сезонски и метеоролошки ефекти.

Се чини дека поларната капа станува поизразена кога полот на планетата почнува да се насочува кон Сонцето, како што се приближува до солстициумот и добива повеќе сончева светлина.

Уран ќе го достигне својот следен солстициј во 2028 година, а астрономите нетрпеливо чекаат да ги набљудуваат сите можни промени во структурата на овие карактеристики.

Веб ќе помогне да се разоткријат сезонските и метеоролошки ефекти кои влијаат на бурите на Уран, што е од клучна помош на астрономите, за да ја разберат сложената атмосфера на планетата.

уран 2

Широкото поле на Уран. Оваа слика на Уран од NIRCam на вселенскиот телескоп Џејмс Веб ја покажува планетата меѓу неколку далечни позадински галаксии.

Бидејќи Уран се врти на својата страна со наклон од околу 98 степени, има најекстремни сезони во Сончевиот систем. За речиси една четвртина од секоја уранска година, Сонцето сјае над еден пол, потопувајќи ја другата половина од планетата во темна зима, долга 21 година.

Со неспоредливата инфрацрвена резолуција и чувствителност на Веб, астрономите сега го гледаат Уран и неговите уникатни карактеристики со нова и револуционерна јасност.

Овие детали, осоебно на блискиот прстен Зета, ќе бидат од непроценливо значење за планирање на било какви мисии до Уран.

Научниците сакаат да го доведат секое вселенско летало што е можно поблиску до планетата, за да го измерат гравитационото поле на Уран и подобро да ја анализираат атмосферата. Сепак, таквиот близок пристап ќе мора да биде внимателно испланиран за да се избегне судир со било какви можни остатоци од ледените и прашливите прстени.

Уран исто така може да служи и како замена за проучување на речиси 2 000 егзопланети со слична големина кои се откриени во последните неколку децении. Оваа “егзопланета во нашиот двор” може да им помогне на астрономите да разберат како функционираат планетите со оваа големина, каква е нивната метеорологија и како се формирале.

Ова за возврат може да ни помогне да го разбереме нашиот Сончев систем како целина.

Маца Николова

Линк: nasa.gov

Сподели.