Чуден објект: Јапет

0

Третата по големина месечина на Сатурн ја сочинува нашата листа поради три добри причини. Првиата беше очигледна за италијанскиот / францускиот астроном Џиовани Доменико Касини наскоро откако го откри Јапетус во 1671 година, бидејќи Јапет беше на десната страна на Сатурн. Откако полека се придвижи по својата орбита од 79,3 дена и  премина на левата страна на заоблената планета, тој исчезна!

јап 1

Заслуги: NASA/JPL/SSI

Ова бизарно однесување не запре. Касини постојано гледаше, додека неговите деца растеа , но  тој можеше да го види Јапетус само кога беше од десната (западната) страна на Сатурн. Конечно, 34 години подоцна, како старец со повеќе пари и многу подобар телескоп, тој конечно  го забележува сателитот за време на источната половина од неговата орбита. Тој сфати дека овој феномен мора да има едноставно, необично објаснување: Јапетус е петпати посветол кога е на западната страна од својата орбита, бидејќи мора да има заклучена ротација, што значи дека едната страна секогаш е свртена кон Сатурн, а другата страна е далеку потемна од неа. Во чест на неговото правилно расудување, мастилната хемисфера подоцна била именувана Касини Регио(Cassini region-Регион на Касини).

Вселенското летало „Војаџер“ во раните 80-ти години на минатиот век, и вселенскиот брод „Касини“, покажаа дека хемисферите на Јапет се разделени со бизарна шема на јин-јанг – вид на крива како кај зашиените делови на тениско топче. Едната е покриена со мраз и е брилијантно бела, додека другата е поцрна од асфалт на паркинг. Ова е највпечатливата хемисферна нееднаквост  во познатиот универзум, но има и многу други светови кои му се силна конкуренција. (Ако ја поставиме Земјата во соодветна ориентација, едната хемисфера е скоро целосно син океан, додека спротивната страна е претежно копно. Исто така, на блиската страна од нашата Месечина доминираат темни размачкани „мориња“, додека нејзината далечна  страна практично и да нема.) Сепак , разликата помеѓу црната страна на Јапетус со магнитуда 12, хемисферата која се прикажува додека Месечината лета низ вселената, и нејзината  спротивна бела половина од магнитуда 10,  значи дека повеќето аматерски телескопи , можат  да ја забележат Месечината само во половина од нејзината орбита.

Астрономите сметаат дека темниот материјал првично бил депониран на предната страна на Јапетус, кога нурнал низ прашина богата со јаглерод, исфрлена од останатите надворешни месечини на Сатурн, кога биле бомбардиарни од метеори. Во денешно време, продолжената сублимација на мразот од потоплите области на Јапет остава траен остаток на темни органски соединенија. Оваа јаглеродна материја се чини дека е дебела само 30-тина сантиметри, бидејќи метеорите кои паѓаат на Јапетус, се пробиваат до мразот подолу.

Во 2007 година, орбитерот Касини беше програмиран да помине на само 1.000 милји (1.600 километри) над површината на Јапет. Сликите што ги сними покажаа дека црно-белата шема продолжува дури и во мали размери, во малите кратери од удари на метеори. Чудно е што оваа месечина нема сиви места. Јапетус има најбавно вртење од која било месечина на Сатурн и неговата 79,3-дневна ротација создава долги, топли денови и долги, горко ладни ноќи. Мразот осветлен од сонцето , директно се претвора во водена пареа (процес наречен сублимација), а оваа пареа потоа се прераспределува во студените области. Овој модел соодветно ја објаснува огромната разликата помеѓу црните и белите подрачја. За жал за астрономите, втората бизарна карактеристика на Јапетус и воопшто да нема веродостојно објаснување – подигнат гребен повисок од Монт Еверест кој совршено го заобиколува неговиот екватор. Оваа чудна карактеристика предизвикува Јапетус да личи на слабо изработен глобус, чии две половини биле лошо залепени, што резултирало со подигната екваторијална лента.

јап 2

Заслуги: NASA/JPL/Space Science Institute

Овој екваторијален гребен – широк од 12 милји (20 км) и висок 13 милји (12,8 км) – беше откриен од вселенското летало Касини на последниот ден од 2004 година. Тој е наједнаков кога поминува низ Касини Реџио (темниот регион), и вклучува индивидуални планини и паралелни гребени. Како што поминува низ светлиот регион на Јапетус, тој станува низа на одвоени врвови. Овој гребен е ишаран со кратери од метеори, што докажува дека гребенот е стар, а непотекнува од некое неодамнешно тектонско издигнување. Тој му дава топографски изглед на орев.

Астрономите направија неколку претпоставки за тоа што можело да предизвика таков гребен совршено да се совпадне со екваторот, но сите овие модели имаат сериозни проблеми и тој останува една од мистериите на Сончевиот систем.

Конечна необичност на Јапет е неговата орбита. Иако е значајна Месечина, таа не орбитира околу екваторот на Сатурн и прстенестата рамнина како што прават другите. Поради оваа наклонетост, Јапетус е единствената голема месечина што нуди добар поглед на прекрасните прстени на планетата; од сите други месечини, прстените изгледаат како тенка права линија. Од Јапетус, Сатурн има иста големина на небото како Земјата од нашата Месечина.

За жал ,огромната орбита на Јапетус го отежнува пристапот на вселенското летало Касини. После еднократното прелетување на 10 септември 2007 година, немаше други, ниту пак се планирани, па ќе помине време пред да ги разбиеме мистериите на овој орев.

Превод:Христијан Петрески

Извор:  astronomy.com

Сподели.