Бројот на месечините на Јупитер скокна на 92, најмногу во Сончевиот систем

0

Во петокот, 3 февруари 2023 година, научниците објавија дека откриле 12 нови месечини околу гасовитиот џин, со што вкупниот број сега се рекордни 92 месечини. Тоа е повеќе од која било друга планета во нашиот Сончев систем. Сатурн, некогашниот лидер, доаѓа на второ место со 83 потврдени месечини.

Месечините на Јупитер неодамна беа додадени на списокот кој се чуваше во Центарот за мали планети на Меѓународната астрономска унија, рече Скот Шепард од Институтот Карнеги, кој беше дел од тимот. Тие беа откриени со помош на телескопи на Хаваи и Чиле во 2021 и 2022 година, а нивните орбити беа потврдени со дополнителни набљудувања.Овие најнови месечини се со големина од 1 до 3 километри, според проценка на Шепард. „Се надевам дека ќе можеме да сликаме една од овие надворешни месечини одблиску во блиска иднина за подобро да го одредиме нивното потекло“, рече тој во е-пошта во петокот.

јупитер месечини

Оваа фотографија достапна од НАСА ја покажува планетата Јупитер, снимена со вселенскиот телескоп Хабл, на 27 јуни 2019 година.. Заслуги: НАСА, ЕСА, Центар за вселенски летови А. Симон/Годард, М.Х. Вонг/Универзитет во Калифорнија, Беркли

Во април, Европската вселенска агенција испраќа вселенско летало до Јупитер за да ја проучува планетата и некои од нејзините најголеми, ледени месечини. И следната година, НАСА ќе го лансира Europa Clipper за да ја истражува истоимената месечина на Јупитер, која би можела да има океан под замрзнатата кора од мраз.

Шепард – кој откри мноштво месечини околу Сатурн пред неколку години и досега учествуваше во 70 откритија на месечините околу Јупитер – очекува да продолжи да се зголемува број на на месечинати на двата гасовити џинови.

Јупитер и Сатурн се преполни со мали месечини, за кои се верува дека се фрагменти од некогаш поголеми месечини кои се судриле една со друга или со комети или астероиди. Истото важи и за Уран и Нептун, но тие се толку оддалечени што го отежнува набљудувањето на мали месечини. За сега , Уран има 27 потврдени месечини, Нептун 14, Марс две и Земјата една. Венера и Меркур немат месечини.

Новооткриените месечини на Јупитер допрва треба да бидат именувани. Шепард рече дека само половина од нив се доволно големи – најмалку 1,5 километар за да можат да добијат име.

Извор: phys.org

Сподели.