Browsing: Астроучилница

Вести
Што се гравитациски бранови?

Веројатно најголемата научна приказна на годината, а и најзасрамувачкото избрзување со заклучоци, беше откривањето на докази за гравитациски бранови од…

Ѕвезди
Ѕвездени јата

Кога би можеле да патувате низ најдалечните пространства во Универзумот, најверојатно би ја загубиле трагата на поединечните ѕвезди, и би…

Ѕвезди
Двојни ѕвезди

Двојна ѕвезда претставува систем кој што е составен од две ѕвезди кои под дејство на своите гравитациони сили орбитираат околу…

Ѕвезди
Ѕвезди

Што ќе се случи со ѕвездата после фазата во главната низа, определено е од нејзината маса. Ѕвездичките, како нашето Сонце,…

1 3 4 5 6 7 10