Вести
0 Слетувачот Филе заспа

Со батериите веќе потрошени и недостаток од доволно Сончева светлина за нивно полнење, Филе (Philae) влезе во „мирна состојба“ која…

Вести
0 Филе сè уште комуницира!

Розета повторно воспостави контакт со Филе (Philae), кој седи на површината на комета (на оддалеченост од 511 милиони километри од нас!)…

Вести
0 Сликите на OSIRIS од кометата на Розета покажуваат спектакуларни низи од прашина емитувана во Вселената

Kометата 67П Чуриумов-Герасименко покажува зголемена активност. Додека изминатите месеци прашината емитувана од телото, потекнуваше од „вратот“ кој ги спојува двата…

НАЈНОВО ОД БЛОГОТ НА САД

Блог
0 Ги сликавме Плејадите

На фотографијата погоре е прикажано ѕвезденото јато и рефлексиона маглина Плејади (М45) во соѕвездието Бик. Многу од луѓето ова јато…