Телескопот Хабл зумираше меѓуѕвезден посетител

0

Хабл Вселенскиот Телескоп ги сними досега најдобрите слики од нашиот најнов меѓуѕвезден посетител.

hb1

Хабл Телескопот го овозможи досега најдобриот поглед на кометата 2I/Borisov

Оваа комета од надворешноста на нашиот Сончев Систем поминува покрај нас со експлозивни 110,000 mph (177,000 kph). За време на изминатиот викенд, Хабл фати неколку одлични снимки наоѓајќи се на растојание од 420 милиони километри. Истите беа објавени минатата среда.

Ова е вториот познат меѓуѕвезден посетител кој поминал низ нашиот Сончев Систем. Оваа комета беше откриена во август од страна на астрономот – аматер од Крим, Генади Борисов, две години по појавата на првиот, односно каменот во форма на пура, познат како Оумуамуа.

„Загатка е зошто овие два објекти се толку различни“, изјави Дејвид Џуит од Универзитетот Калифорнија, Лос Анџелес, кој го предводеше набљудувачкиот тим на Хабл.

hb2

Заслуги: NASA, ESA и D. Jewitt

Од друта страна пак, многу е извонредно откритието дека својствата на кометата се слични на оние објекти кои го сочинуваат нашиот Сончев Систем

hb3

Оваа илустрација ја прикажува патеката на кометата 2I/Borisov низ нашиот Сончев систем

Во меѓувреме, Полските астрономи користејќи телескопи позиционирани на Земјата, објавија дека кометата наречена 2I/Borisov изгледа црвеникава, со јадро со пресек околу 2km.

Кометата ќе го направи својот најблизок пристап до сонцето во декември и ќе го достигне растојанието на Јупитер до средината на 2020, пред да се врати во меѓуѕвезедениот простор. Хабл, заедно со останатите телескопи, ќе ја следи и во текот на следната година.

Timelapse на Хабл oд меѓуѕвездената комета 2I/Borisov

Превод: Даница Ѓорѓевска

Извор: https://phys.org/

Сподели.