Планетата Девет била скитничка заробена од Сончевиот Систем

0
Планетата Девет била скитничка заробена од Сончевиот Систем

Илустрација на Планетата Девет. Овој свет е десет пати помасивен од Земјата и се очекува да биде откриен во далечните надворешни предели на Сончевиот Систем. Извор: Caltech/R. Hurt (IPAC)

Планетата Девет е најверојатно уште поинтересна од досегашните очекувања. Се верува дека се наоѓа далеку зад орбитата на Плутон. Според новото истражување, оваа планета лутала сама низ Вселената и била привлечена од нашиот систем. Оваа објава беше споделена на конференција на Американското астрономско друштво во почетокот на 2017-та година и повеќето од научниците ја поддржале идејата дека Девет всушност била планета-скитничка која била зафатена во орбита околу Сонцето.

Се смета дека осамените планети во Млечниот Пат најверојатно дури и го надминуваат бројот на планети кои орбитираат околу ѕвезди, како дел од планетарни системи.

Планетата Девет била скитничка заробена од Сончевиот Систем

Истражувачите велат дека има присуство на аномалија во орбитите во далечниот Кајперов појас која укажува на присуството на непозната планета. Извор: Carl Tate, Infographics artist

Според компјутерските симулации, средбите помеѓу планетите-скитнички и системите навистина не се реткост. Понатаму, во околу 60% од настаните имало приклучување на планетата-скитник кон системот. Најчесто станува збор за привремени посети, односно планетата по одредено време повторно би се оддалечила. Но, во околу 10% од средбите планетата-скитничка при повлекувањето привлекува со себе барем една, ако не и повеќе од планетите кои веќе биле составен дел од системот. Како и да е, средбите многу почесто би резултирале со постепени привлекување на планетата кон системот и оформување на орбита. Според симулациите, нашиот систем никогаш немал средба со планета-скитничка помасивна од Нептун, бидејќи во тој случај би имало очигледни последици.

Се смета дека Планетата Девет е десет пати помасивна од Земјата (како за споредба Нептун има 17 пати поголема маса). Постоењето на овој сè уште неоткриен свет беше посериозно предложено во 2014-та година од страна на два американски астрономи. Во 2016-та година беа објавени дополнителни докази базирани на анализа на орбитите на плаентите. Се смета дека орбитата на оваа планета е многу голема и се движи до 1.000 астрономски единици од Сонцето. Како за споредба, Плутон никогаш не оди подалеку од 49 астрономски единици од Сонцето.

Секако, и покрај сите теории и истражувања, останува да се докаже и потврди присуството на оваа планета.

Превод: Михаела Стојанова

Извор: Space

Сподели.