Како НАСА би се справила доколку астронаут се разболи во вселената?

0

Вирусите во вселената не се шират исто како на Земјата. Бидејќи коронавирусот продолжува да се шири низ целиот свет, интересно е да размислите што би се случило доколку таков вирус се шири во вселената.

vir

Во ретки прилики низ историјата на вселенското летање, астронаути се разболиле додека биле во вселената. Додека летале надвор од Земјата, астронаутите претрпеле горни респираторни инфекции или настинки, инфекции на уринарниот тракт и инфекции на кожата, вели Jonathan Clark, поранешен (шесткратен) хирург на екипажот за програмата на НАСА за вселенски летала и актуелен вонреден професор по неврологија и вселенска медицина.

За време на Аполо 7 во 1968 година, членовите на екипажот добиле настинка во вселената и, според Clark, „тоа имало значително влијание“. Cmdr. Wally Schirra, најверојатно, излегол со блага настинка и ја проширил на другите членови на екипажот. Астронаутите ги потрошиле лековите и останати медицински средства и исто така одбивале да ги носат своите шлемови додека влегувале во атмосферата на Земјата, вели Clark.

КАКО БОЛЕСТА СЕ ШИРИ ВО ВСЕЛЕНАТА?

Во однос на медицинските итни случаи, астронаутите се во можност далечински да пристапат до медицинска помош од вселената, благодарение на зголемените можности во комуникациите меѓу вселената и просторот. Всушност, медицинските експерти на Земјата имале случај каде што му помогнале на астронаут кој страдал од тромбоза.

Истражувањата како RR-7 на Меѓународната вселенска станица се надеваат дека подобро ќе разберат како вселенското летање влијае на микробите или микроскопските организми како бактерии кои живеат во и на нашите тела. Бидејќи микробите се директно поврзани со здравјето на луѓето, тоа ќе биде важно за идните мисии на персоналот. (Фото: НАСА)

vir2

Истражувањата како RR-7 на Меѓународната вселенска станица се надеваат дека подобро ќе разберат како вселенското летање влијае на микробите или микроскопските организми како бактерии кои живеат во и на нашите тела. Бидејќи микробите се директно поврзани со здравјето на луѓето, тоа ќе биде важно за идните мисии на персоналот. (Фото: НАСА)

Како и да е, начините на кои инфекциите се шират и како се однесуваат вирусите и болестите во организмот, се менуваат кога луѓето одат во вселената. Од физичките стресови што доаѓаат со лансирање надвор од Земјата до живеење во затворено опкружување без гравитација на Земјата, дури и „редовните“ болести како настинки можат да изгледаат многу поинаку за астронаутите.

Вселенското летање го менува телото на голем број на чудни начини на кои научниците сè уште работат на целосно разбирање. Најочигледно, физички екстремниот чин на лансирање надвор од Земјата со ракета може да предизвика заболување од движење и може да влијае на просторната ориентација и координација. Еднаш во вселената, промените во нивото на хормонот на стрес и другите физички влијанија при проток на вселената предизвикуваат вашиот имунолошки систем да се промени. Додека астронаутот може да се навикне да има „добар имунолошки систем“ на Земјата, тие би можеле да бидат подложни на заболувања или дури и на алергиски реакции додека се наоѓаат во вселената.

Како што објасни Clark, вирусите како грип или дури и коронавирусот, исто така, можат полесно да се пренесат во микрогравитационо опкружување, како на пример на Меѓународната вселенска станица (ISS). „Отсуството на гравитација спречува честичките да се смират, така што тие остануваат во воздухот и можат полесно да се пренесат. За да се спречи ова, таквите оддели се вентилираат, а филтрите за воздух HEPA (ХЕПА) ќе ги отстранат честичките“.

Покрај тоа, научниците откриле дека хиберните вируси реагираат на стресовите од вселенското летање, а вирусите како херпес за време на вселенскиот лет можат да се реактивираат или „да се будат“. Исто така, како што рече Clark, постојаните студии покажале дека е можно засилената бактериска вируленција во просторот може да ги направи антибиотските третмани помалку ефективни.

“Постојат антивирусни лекови кои би можеле да се користат за да се спречи ширење на вируси, онолку колку што беше разгледано за земните вирусни епидемии. Исто така, за планетарните мисии екипажот би бил изолиран при враќањето на Земјата, исто како што се правеа во раните мисии кои се враќаа од Месечината “, вели Кларк.

ШТО БИ ПРАВЕЛЕ АСТРОНАУТИТЕ?

Без разлика дали е во затворен простор на вселенската станица или во идните лунарни или марсовски живеалишта, ширењето на болести би претставувало многу реални закани за идните астронаути, како што тоа се однесувало за астронаутите од претходните генерации.

Значи, додека се расправаме овде на Земјата, обидувајќи се да сфатиме како најдобро да се запре ширењето на коронавирусната болест позната како КОВИД-19, што би правеле астронаутите надвор од Земјата? Како што споменавме, знаеме дека е можно ваквите вируси полесно да се шират во вселената и дека третманите може да функционираат поинаку. И додека би имало дополнителни предизвици при карантирање на болен астронаут надвор од Земјата, Clark сугерира дека тоа би било една од следниве процедури.

„Тешко е да се имплементира карантин на мали простори“, вели Clark, „но екипажот со URI би бил изолиран во нивниот квартал за спиење“.

Тој додаде дека доколку астронаутите требало да бидат карантинирани низ вселенската станица, во „американскиот сегмент на ISS има филтри за воздух HEPA [високо-ефикасни воздушни честички“ и редовно бришење на површините, како и микробиолошки монитори “.

Како и да е, во врска со појава на идни лунарни или марсовски живеалишта, невозможно е да се каже што точно може да се случи затоа што допрва треба да се вратиме на Месечината или да испратиме мисија на Марс. Но, ако ги земеме предвид сугестиите на Кларк и историските примери од ерата на Аполо, астронаутите веројатно ќе следат мерки слични на она што го следиме на Земјата, како карантин.

Превземано од: ohridastronomy.com

Извор: space.com

Сподели.