Џиновското око на Јупитер нѐ набљудува

0
Џиновското око на Јупитер нѐ набљудува

Извор: NASA, ESA, и A. Simon (Goddard Space Flight Center).

Хабл често нè изненадува со прекрасни снимки од планетите во нашиот систем. Но, овојпат направи да се чини како и планетата да гледа накај нас. На оваа снимка сенката од месечината Ганимед е наместена во центарот на бурата, наречена Големата црвена дамка. Со ова се чини дека Јупитер има зеница во центарот на неговото око со дијаметар од 16.000 километри!

Оваа прекрасна фотографија во природните бои е направена со третата Wide Field камера на Хабл.

Превод: Михаела Стојанова

Извор: Phys.org

Сподели.