Browsing: Џуџести планети

Џуџести планети
Хаумеа

Оваа џуџеста планета припадник на Кајперовиот Појас е четвртата џуџеста планета по големина. Откриена е во 2004-та година, за во…

Џуџести планети
Плутон

Плутон е втората по масивност џуџеста планета, веднаш зад Ерида. Оригинално класифицирана како планета, Плутон е сега најголемиот член на…

Џуџести планети
Церера

Најмалата од џуџестите планети Церера е составен дел на астероидниот појас кој што се наоѓа помеѓу планетите Марс и Јупитер.…

Џуџести планети
Џуџести планети

Категоријата џуџести планети во Сончевиот систем беше воведена во 2006 година, кога на еден од редовните состаноци на Меѓународната астрономска…