Author Скопско астрономско друштво

„Скопско астрономско друштво“ (САД) е здружение на граѓани, љубители на астрономијата, од различна возраст и националност.

Џуџести планети

Оваа џуџеста планета припадник на Кајперовиот Појас е четвртата џуџеста планета по големина. Откриена е…

Џуџести планети Потповршински океан на Плутон?!

Плутон е втората по масивност џуџеста планета, веднаш зад Ерида. Оригинално класифицирана како планета, Плутон…

Џуџести планети

Најмалата од џуџестите планети Церера е составен дел на астероидниот појас кој што се наоѓа…

Планети

Нептун (грчки Посејдон) е бог на морето во римската митологија. Toj е осма планета по…

Планети

Уран е седмата планета по одалеченост од Сонцето, а трета по големина. Toj спаѓа во…

Планети

Сатурн е шестата планета од Сонцето, орбитира на околу 10 астрономски eдиници од Сонцето и…

Планети

Јупитер е петтата планета од Сонцето и убедливо најголемата. Тој е повеќе од двојно помасивен…

Сончев систем

Сончев систем е само еден конкретен пример од поширока категорија наречена ѕвездени системи. Еден ѕвезден…

1 47 48 49 50 51